Vocal massage en Lax Vox en dan The Voice of Holland?!

Vocal massage, lax vox, intoneren, stemexpressie, tekstbeleving. Allemaal termen die je bij the Voice of Holland om de oren vliegen. Maar zelden wordt in diezelfde combinatie de logopedist genoemd. En dat terwijl er menig zanger(es) auditie doet en daarbij hartstikke hees is of na het zingen zo weinig ademsteun geeft dat het spreken enorm krakerig klinkt.

Je hoeft geen Ed Sheeran of Trijntje Oosterhuis (of meester Maarten) te zijn…

…maar je stem moet het wel goed doen. Zeker als je je stem tijdens je werk of dagelijkse bezigheden regelmatig tot vaak nodig hebt. Mensen met een sprekersberoep zoals leerkrachten, telefonisten, receptionisten, coaches en sportinstructeurs belasten hun stem vaak meer en anders dan mensen met andere beroepen. Het is lastig en vervelend als je stem het tijdelijk niet doet, door een verkoudheid of keelontsteking. Je kunt je werkzaamheden dan niet of beperkt uitvoeren. Nog vervelender is het als de klachten langer aanhouden dan 14 dagen. Dan spreken we binnen de logopedie van een afwijkend herstel.

Als je stem het niet doet

Als je stemklachten langer aanhouden is het raadzaam om een logopedist te bezoeken. Zij kan je klachten inventariseren en tijdens het onderzoek vaststellen welke behandeling het beste aansluit. Zoek wel een logopedist die gespecialiseerd is in stem en liefst ook in larynxmanipulatie, oftewel de vocal massage!

Vocal massage oftewel larynxmanipulatie

Dat is het faciliteren (losmaken en beweeglijkheid verbeteren) van de spieren in en  rondom je nek, hals, mondbodem en strottenhoofd, waardoor je vrijer (vrij van spanning) kunt ademen, slikken, spreken en zingen. Als de spanning in je spieren in dit gebied erg hoog is, kan één behandeling je wel verlichting geven, maar is het probleem niet opgelost. Zie onze eerdere blog Vocal Massage.

Lax Vox

Bij het gebruik van Lax Vox bubbel je in een flesje met water. (zie filmpje) Door het gebruik van Lax Vox masseer je voor en/of na inspanning (spreken of zingen) je keel en stembanden.  Wij zetten onder andere het gebruik van lax vox in tijdens de behandeling om op een leuke, makkelijke en ontspannen manier te leren stemgeven zonder te veel spierspanning.

Wil je beter leren zingen? Dan raden wij je de trainingen van Universal Voice Institute aan.

Wil je meer informatie over de behandeling bij stemklachten? Kijk op deze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op!

Stemtraining volwassenen Landgraaf Schaesberg