Wat er gebeurt na een Vocal Massage?

Vocal Massage is een populaire term voor larynxmanipulatie. Dit komt met name door televisieprogramma’s zoals The Voice of Holland. En larynxmanipulatie is weer niet de juiste term, want logopedisten manipuleren niets. Dat doet een fysiotherapeut, osteopaat of manueel therapeut. Een logopedist faciliteert. Dat wil zeggen zorgt voor meer beweeglijkheid en ontspanning van de hals, nek en schouders. Hierdoor wordt een betere, meer ontspannen stemgeving mogelijk gemaakt. De juiste term zou dus facilitatie van de larynx zijn.

Zachte maar stevige massage

De techniek van vocal massage kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. De meest voorkomende klachten zijn stemklachten. Bij deze cliënten zien we veel spanning in hals, nek, schouders en zelfs in de borstkas. Vocal Massage is een stevige massagetechniek van spieren en weefsels die betrokken zijn bij ademhaling en stemgeving. Maar ook een globusgevoel, het gevoel dat er steeds iets in je keel zit, of chronische hoestklachten kunnen behandeld worden met deze techniek.

Behandeling

De logopedist zal tijdens een uitgebreid vraaggesprek, de anamnese, de klachten in kaart brengen. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek van de stem en de hals, nek en schouders. Er wordt gekeken naar houding, ademhaling en botstructuur.

Als er bij het onderzoek onnodig veel spierspanning wordt gevonden, dan zal de logopedist dit behandelen middels larynxmanipulatie. Hiermee wordt niet alleen de beweeglijkheid verbeterd. Het verbetert ook de stemgeving, houding en ademhaling. Het totale plaatje van de vocal massage in combinatie met houdingsoefeningen en ademhaling zal de behandeling succesvol maken. Bij stemklachten zullen er nog andere methoden gebruikt worden, zoals Lax Vox.

Facilitatie van de larynx

Bubbelen als onderdeel van de therapie?

Naast de facilitatie van de larynx kan de logopedist Lax Vox of andere behandelmethoden inzetten tijdens de therapie. Alle methoden zijn gericht op het verbeteren van de stemgeving. Bij het bubbelen, oftewel Lax Vox, gebeurt dat door ontspannen stemgeluid te maken tijdens het bubbelen. De stembanden bewegen soepeler en stemgeving wordt gemakkelijker. Lax Vox is een techniek die je altijd kunt inzetten, ook als je bij de logopedist al klaar bent met je behandeling.

Extra oefening is belangrijk!

Daarnaast zal de logopedist oefeningen voor houding en ademhaling geven. Net als met een dieet is het iets dat een leven lang mee zal moeten gaan en regelmatig herhaald zal moeten worden. Het is geen dieet of oefening. Het is een verandering van leefstijl, van mindset. Hoe vaker je een oefening herhaalt, hoe gewoner het voor je zal worden. Voer je het als vaste routine in jouw dagelijkse leven in, dan zal je er langer profijt van hebben en is de therapie extreem succesvol.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Herken je deze klachten:

  • Vermoeid gevoel van de stem na een dag spreken of zingen
  • Vaak hees of langer hees na een verkoudheid dan normaal
  • Het gevoel dat er vaak iets in de keel zit
  • Veel kuchen, schrapen of chronische hoestklachten
  • Ervaar je veel spanning in nek, schouders en hals

Aarzel dan niet en bel ons voor een vrijblijvend gesprek. Bel ons op: 06-12245867 of vul het Contactformulier in.

Tot 18 jaar wordt de logopedische behandeling volledig vergoed door de verzekeraars. Vanaf 18 jaar geldt een eigen risico!

Filmpje!

Op onderstaand filmpje laat collegapraktijk Logopedie Grave wat logopedie inhoudt en met name wat er nu bij zo’n Vocal Massage gebeurt. Laat je verrassen door deze mooie bijdrage van onze collega’s in Grave!