Wat is afasie?

Afasie is een Niet-aangeboren hersenletsel (NHA) op het gebied van taal die ontstaat door een letsel in de linker hersenhelft. (hemisfeer)

Deze wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar kan ook ontstaan door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Dit kan mensen van alle leeftijden treffen, dus is het belangrijk om te letten op de signalen bij een beroerte.

Herken de signalen

De 3 meest voorkomende signalen bij een beroerte zijn:

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
  • Verwarde spraak: Iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken.
  • Lamme arm: Plotseling ontstaat er krachtverlies of verlamming van een arm.
Bron van Herken de signalen: Hartstichting

Welke problemen ontstaan er bij afasie?

Door afasie ontstaan er problemen met het spreken, het lezen en het schrijven. De talige problemen zorgen voor stoornissen in de communicatie.

De ernst en de omvang van de afasie zijn afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het taalvermogen vóór het CVA, iemands persoonlijkheid en de algehele gezondheid van de cliënt.

Goede zorg bij afasie

Na een CVA of ander hersenletsel is het belangrijk dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt.

De therapie moet in de eerste 3 tot 6 maanden zo intensief mogelijk plaatsvinden. Meestal doorloopt de cliënt dit proces tijdens een revalidatietraject. Maar ook wij, als praktijk, kunnen hierbij goed ondersteunen.

Na het revalidatieproces moet behandeling vaak nog worden voortgezet. De behandeling binnen de praktijk is gericht op de individuele problematiek van de cliënt  en het begeleiden en ondersteunen van partner en/of gezinsleden.

Contact met lotgenoten.

In onze regio is er voor afasiecliënten het Afasiecentrum Zuid-Limburg.

Hier kunnen cliënten en hun partners terecht voor begeleiding en ondersteuning in het dagelijkse leven.

Op de website van het Afasiecentrum vindt u ook waar en wanneer een afasiesoos bij u in de buurt plaatsvindt.

Heeft u naar aanleiding van het lezen van dit artikel nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op. U vindt de gegevens op onze teampagina onder Petra Jansen-Schramm. Indien nodig zullen wij u inplannen voor een persoonlijk gesprek.

Blog geschreven op 19 maart 2020
Auteur: Petra Jansen-Schramm