Tongtwister Challenge – oefen 9 tongtwisters en verbeter je articulatie!

Doe jij mee aan deze tongtwister challenge? Niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens goed voor je articulatie!

Tongtwisters zijn leuke, grappige spreuken waarbij het de bedoeling is dat je ze zo snel mogelijk uitspreekt, zonder over de klanken te vallen en fouten te maken. In de logopedische behandeling worden regelmatig tongtwisters ingezet om articulatievaardigheden te verbeteren. Het kan dan gaan om snelheid, accuratesse of het verbeteren van tong- en lipmotoriek. Hoe sneller, maar wel nog duidelijk, een klank gearticuleerd kan worden, hoe beter men zich verstaanbaar kan maken.

Articulatie en verstaanbaarheid gaan natuurlijk niet alleen om het duidelijk kunnen uitspreken van klanken, maar ook om de juiste tongplaatsing en mondstand bij klanken, de luidheid waarmee gesproken wordt, de snelheid waarmee gesproken wordt, maar ook de luistervaardigheid van de gesprekspartner. Al deze factoren beïnvloeden de verstaanbaarheid.

Kun jij deze tongtwisters in minder dan 10 seconden goed uitspreken? Ik daag je uit! Kies een tongtwister, maak er een filmpje van en schrijf je tijd erbij. Ik ben benieuwd naar jullie tijden!

1. Vissende vissers die vissen naar vissen, maar vissende vissers die vangen vaak bot. De vis waar de vissende vissers naar vissen vindt vissende vissers vervelend en rot.

2. Zeven Zaventemse zotten zullen zes zomerse zondagen zwemmen zonder zwembroek. Zware Julien zijn zuster zaliger zei: “Zo’n zeveraars! Ze zijn zijle zeker zot zeg! Ze zullen zinken!

3. Bram de brave broer van breiende brauwende Brielse Brechtje, bracht in zijn bronsbruin broekje een bril en een brandbrief en een gebroken brokje bros bruin brood over de brede brug naar Breukelen.

4. Klappertandend kwam Kees Koukleum kolen kopen. Kijk kijk, kakelde kolenkoopman Kuipers. Kees klappertandt! Koud, Kees? Kerel, klaagde Kees. Krakende knieën, klapperende kiezen, compleet knikkende kuiten. Curieuze kou, knikte Kuipers. Koop kolen, knul! Kolen kunnen kou klein krijgen!

5. Roverovervallen vallen overal voor. Het valt voor dat bij een roveroverval een rover voorover over een roverval valt. Maar een rover heeft het er wel voor over om bij een roveroverval voorover over een roverval te vallen. Want voor een rover schiet er bij een roveroverval altijd wel wat over!

6. Er schreed een snip over ’t schip, die sneed met zijn bek ’t spek van ’t spit. Wie zag er ooit een snip schrijden en met zijn bek ’t spek van ’t spit snijden, zoals deze snip deed, die over het schip schreed en met zijn bek ’t spek van ’t spit sneed.

7. Even zwarte Zomergemse zangers zwommen zomaar zeven zomerse zondagen zonder zwembroek.
“Zij zijn zeker zot” zei Zwarte Zulma, “zomaar zwemmen zonder zwembroek, ze zullen zeker ziek zijn”.

8. Bram, de brave broeder van bebrilde brouwende Brielse Bregje bracht in zijn bronsbruin broekje, een bril, een brandbrief en een bruin gebakken gebroken brokje bros brood, zonder brullen of brommen, over de brede brug van Breukelen bij de breiende bruid van de briesende brigadier.

9. Sissende slissende sluipende slangen die sissen en slissen en sluipen maar af, ze sissen en slissen maar samengenomen dan blijft het tenslotte een suffende slang!

Kijk op deze pagina voor Engelse tongtwisters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =