Versprekingen

De jorm op het sepje – deel 2

‘Papa?’, zegt Jasper, een paar weken na het werken en helpen in de tuin. Weet u nog? Toen vond Jasper een worm en kwam dat laaiend enthousiast aan mama vertellen: ‘de jorm op het sepje!’

Enkele weken later maakt papa quinoa klaar. Een woord dat jasper gek genoeg direct goed uitspreekt. Hij heeft in de tussentijd veel geleerd en veel geoefend. Dat komt omdat mama ook logopedist is en de klanken die hij niet zo goed kan uitspreken vaker en iets luider aanbiedt. Niet direct om Jasper te laten oefenen, maar om er voor te zorgen dat hij de klanken vaak hoort! Dat is een belangrijk onderdeel van het leren van de spraakklanken.

Het gehakt dat papa gebruikt heeft ziet er samen met de quinoa uit als wormen. Dus Jasper roept: ‘Papa? Papa? PAPA, KIJK! Een worm in het eten!’ Papa vraagt nog voor de zekerheid of het geen JORM is… maar Jasper weet het zeker: ‘Neehee, WWWWWorm!’

Oke, de /w/ is getackeld. Wat knap van Jasper. Zijn eigen naam lukt in middels ook en wordt geen sssssss-japper meer. En met de /r/ begint hij al goed te oefenen. Zo vraagt hij regelmatig om ‘delenken’ (drinken), waar dat eerst nog lenken was. Maar owee als mama of papa het fout uitspreekt!

De meeste kinderen ontwikkelen in een bepaalde volgorde de klanken en woorden. Het is normaal dat bepaalde klanken bij een 2 jarige nog niet lukken, maar op driejarige leeftijd wel opeens goed gebruikt worden. Zo is het bijvoorbeeld normaal om eerst ’tip’ te horen als een kip bedoeld wordt. En om een flikadel (frikadel) vragen is ook heel normaal. Dat noemen we fonologische processen. Deze foutjes verdwijnen normaal gesproken vanzelf weer. Maar niet bij alle kinderen. Dan kan logopedie helpen!

Twijfel jij over de taalontwikkeling of de spraakontwikkeling van je kind? Neem dan contact met ons op, wij geven je vrijblijvend advies. Behandeling logopedie wordt vanuit de basisverzekering vergoed!

​Leuke verspreking? Deel hem met ons!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 2 =