Larynxmanipulatie

Wat is larynxmanipulatie?

Larynxmanipulatie is een behandeling waarbij keelspieren tot een meer ontspannen staat worden gebracht. Het wordt ook wel eens ‘vocal massage’ of facilitatie van de larynx genoemd. De term ‘vocal massage’ doet vermoeden dat het alleen om massage van de stembanden gaat. Daarom spreken we verder in de tekst over larynxmanipulatie.

De term ‘manipulatie’ is ook niet helemaal juist. Hij komt uit de manuele therapie waarbij het manipuleren een korte abrupte beweging van een gewricht is waarbij een knappend geluid ontstaat. Dat is larynxmanipulatie niet. Met deze techniek rekken of stretchen we de spieren van de hals, schouders, nek, kaak en mondbodem, waardoor deze meer ontspannen.

Deze techniek wordt eigenlijk alleen gebruikt bij mensen waarbij sprake is van een hypertonie, dat betekent dat de spanning in de spieren van de hals, nek, kaak en mondbodem te hoog is.

Het verschil met een ‘gewone’ logopedische behandeling

Een gewone logopedische behandeling bestaat veelal uit  het trainen van adem en stem gebruik. Hierbij wordt veel geoefend met houding, adem, stem en auditieve (luister) oefeningen. Larynxmanipulatie mag overigens niet gezien worden als een vervanging van deze technieken. Het is een aanvulling waardoor de ‘gewone’ logopedische behandeling sneller effect laat zien. Er wordt met deze facilitatie een goede basisvoorwaarde gecreëerd voor de andere logopedische oefeningen.

Effect van larynxmanipulatie

In eerste instantie is het effect beperkt van duur. Maar wanneer de behandeling een aantal keren wordt herhaald, is het effect steeds weer langer van duur totdat het permanent is. In de meeste gevallen zijn 3 – 6 behandelingen echter altijd noodzakelijk om een duidelijk effect te voelen.

Effecten van de behandeling
  • ontspanning van hals, strottenhoofd, mondbodem
  • makkelijker slikken
  • vermindering van globus-gevoel
  • vermindering van klachten of pijnsensatie van de keel
  • verbetering van de flexibiliteit van het strottenhoofd
Wanneer is deze behandeling nodig?
  • verhoogde spierspanning in nek, schouder, hals gebied.
  • bij gespannen slikbeweging (meestal gepaard met en click tijdens het slikken)
  • een stem die snel vermoeid raakt
  • als er geen duidelijke aanwijzingen voor de herkomst van de heesheid bestaat