Special needs therapy

Wat bedoelen we met Special Needs Therapy?

Bij het woord Special Needs Therapy zal iedereen direct denken aan logopedie voor kinderen of mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Dat is slechts deels wat we er mee bedoelen. Met Special Needs bedoelen we iedereen die een speciale behoefte heeft. Ieder kind of volwassenen die door wat voor handicap dan ook niet op de ‘normale’ wijze behandeld kan worden.

Niet altijd zichtbaar

Niet elke handicap is zichtbaar, waardoor het nodig is om flexibel te kunnen zijn. Dat kan betekenen dat er voor een verstandelijke beperking langer logopedie nodig is dan normaal. Voor een lichamelijke beperking kan het zo zijn dat er een aan huis indicatie komt. Bij een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kan dat betekenen dat er een duidelijke structuur middels afbeeldingen of picto’s nodig is. Voor iemand met een zenuw- of spierziekte kan het juist weer zijn dat de reguliere behandeling anders moet worden ingericht, omdat de behandeling te veel pijnprikkels met zich meebrengt.

Special Needs is dus op maat gemaakt voor een individu, omdat de reguliere behandeling niet past.

Special needs therapy Landgraaf logopedie
handicam niet altijd zichtbaar

Een ervaren logopedist

Door onze ruime ervaring op het gebied van speciale behandelingen, kunnen wij u net dat beetje extra bieden waar u naar op zoek bent. Janine heeft ervaring opgedaan in de gehandicaptensector. Hierbij werkte zij met kinderen tussen de 2 en 12 jaar, maar ook met volwassenen. Petra heeft jarenlang op een MKD gewerkt. Waarbij zij de communicatieve ontwikkeling breed stimuleerde. Beide logopedisten zijn ervaringsdeskundig op het gebied van autisme.

Door deze ervaring kunnen zij ook ondersteunen in de communicatieve ontwikkeling van uw kind, wanneer uw kind een (ernstige) verstandelijke en/of lichamelijke beperking heeft. Hierbij kunt u denken aan de ondersteuning in taalbegrip, het aanleren van gebaren (Nederlands met Gebaren, NmG) voor de communicatieve ondersteuning of hulp bij het zoeken naar een communicatiesysteem. Wat uw hulpvraag ook is, wij proberen samen met u een behandeling op maat te vinden.

Onderzoeken van communicatie

Ook het onderzoeken van de taalontwikkeling of communicatieve vaardigheden brengt een andere specialiteit met zich mee. Op basis van de ComVoor (test om het communicatieniveau van het (ASS) kind in kaart te brengen) kan bepaald worden welk systeem het kind of volwassene kan begrijpen en gebruiken. Stimuleren van de taalontwikkeling waar mogelijk is belangrijk.

Behandelplan special needs

Ook voor ieder kind met een special needs uitdaging geldt logopedische begeleiding op maat. Dat doen we omdat ieder mens uniek is. De uitdaging en passie is het juist het beperkte kind zijn top te laten bereiken. Om op lange termijn om een stuk levenskwaliteit voor u, uw kind en uw omgeving te waarborgen. Dat is een persoonlijke visie.

Voor u betekent het dat we nauw samenwerken aan uw eigen, op maat gemaakte behandelplan. Na uitgebreid communicatie-onderzoek en een deskundig verslag, stelt de logopedist samen met u de behandeldoelen in een behandelplan vast. Bij special needs kinderen zal samenwerking met andere disciplines hoog in het vaandel staan. Daarom zal er binnen redelijke normen overleg bijgewoond worden. Aanwezigheid bij een overleg is altijd in onderling overleg.

Afspraak

Bij onze infobalie vindt u meer informatie over de praktijkzaken. Geeft u bij het telefonisch contact in ieder geval door of u in staat bent de praktijk te bezoeken.

Vergeet u niet bij uw eerste afspraak mee te nemen:

  • De verwijzing van uw verwijzer (indien nodig)
  • Een kopie van uw identiteitsbewijs (voor- en achterzijde)
  • Een kopie van verzekeringspas of polis (voor- en achterzijde)