Neurofeedback
Wat is neurofeedback?
Bij neurofeedback meten we middels een band om het hoofd de hersenactiviteit. Hier voel je niks van, maar het geeft wel een mooi beeld van de manier waarop je hersenen op dat moment werken. We bekijken samen of je klachten overeenkomen met de resultaten van deze meting en bespreken het behandeltraject. Daarbij gaan we uit van het lerend vermogen van je hersenen.
Je hersenen produceren hersengolven. De frequenties van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Wanneer je goed gefocust en geconcentreerd bent kunnen we snelle hersengolven meten en als je moe bent meten we langzame hersenactiviteit.
Bij bepaalde klachten of stoornissen zien we een afwijkend patroon in de hersenactiviteit. Middels onze neurofeedback-training kunnen we de hersenen leren welke breintoestand wenselijk is en daardoor verminderen of verdwijnen de klachten.
Herhaling is bij deze behandelmethode zeer belangrijk. Het beste resultaat behaal je als je minimaal drie keer per week traint. Omdat wij goed begrijpen dat het niet voor iedereen haalbaar is om drie keer per week naar onze praktijk te komen bieden wij neurofeedback op een bijzondere manier. Bij ons kun je namelijk thuis trainen en wij monitoren de trainingen op een afstandje. Een gemiddeld traject duurt 3 maanden als je drie keer per week traint. Train je vaker dan kun je sneller klaar zijn.
Hoe verwerkt ons brein informatie?
Ons brein hoeft niet in elke situatie even hard te werken. Net als een auto schakelt ons brein naar behoefte. Als je slaapt hoeft je brein niet zo hard te werken en kunnen we langzame hersengolven meten. Als we een toets moeten maken en flink moeten nadenken, dan kunnen we veel en dus snellere hersengolven meten. Hieronder zie je een voorbeeld van de verschillende hersentoestanden die we kunnen meten. Links zie je de hersenen van iemand in diepe slaap. Als we veel paarse golven kunnen meten dan is er veel onderactivatie in het brein. Dat is bijvoorbeeld heel handig als je lekker ligt te dagdromen of moe bent. In rust zien we geel, dat is remming en betekent dat het brein stationair draait. Net als een geparkeerde auto met draaiende motor. Als je dan informatie wilt verwerken, schakelt je brein naar een hogere versnelling. Dit is het groene brein in het voorbeeld (activatie). Moet je een taak volbrengen die veel te moeilijk is, dan voel je stress. Dit kunnen we meten en wordt door onze software getoond met een rode kleur. Het brein schakelt dan automatisch naar de hoogste versnelling. In de oertijd was dit erg handig als er een beer aan kwam stormen. Je kon dan super snel reageren en wegrennen.
Welke klachten kunnen we behandelen?
Wij behandelen alleen klachten waarbij het effect van de neurofeedback-training wetenschappelijk bewezen is.
- Concentratieproblemen
- Chronische moeheid
- Stress
- Depressie
- Angststoornis
- 3 types ADHD
- Hypergedrag
- Gebrek aan remming
- Onoplettendheid
- Inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking/HSP)
- ASS (externe prikkelverwerking en concentratie)
(Een meting van de gehele schedel wordt meestal uitgevoerd in een ziekenhuis of gespecialiseerde neurologische praktijk bij complexere ziektebeelden zoals epilepsie, beroerte of herseninfarct, om afwijkende activiteit op diverse locaties op het hoofd met elkaar te vergelijken.)