Taalontwikkeling bij kinderen

De eerste stap bij het leren praten (de taalontwikkeling) is het “begrijpen” van woorden en zinnen. Allereerst leert een kind de ouder begrijpen. Dit leren begint al op heel jonge leeftijd: Voordat het kind zelf begint te praten. Het kind leert bijvoorbeeld dat wanneer mama het woord “snoepje” zegt, hij iets lekkers krijgt. Hij kan het woord “snoepje” nog niet uitspreken, maar begrijpt mama wel.
Zodra een kind woorden begrijpt en vaak te horen krijgt, gaat het kind de woorden nazeggen (imiteren). Dit begint met woorden als: “papa”, “mama” en “die”. Het kind begint steeds meer te begrijpen en steeds meer mee te maken in zijn leven. Hier leert hij of zij veel meer nieuwe woorden en begint ook in zinnen te praten. De taalontwikkeling gaat nog de hele kindertijd door en zelfs volwassenen leren nog nieuwe woorden.
Uw kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het kan gebeuren dat uw kind later begint te praten dan kinderen van zijn leeftijd. Dit kan direct vanaf het begin invloed hebben op de totale ontwikkeling van uw kind.

Logopedie
Als u twijfelt aan de taalontwikkeling van uw kind, kan Précom Logopedie deze vergelijken met leeftijdsgenoten door middel van verschillende onderzoeken. Dit kan al bij kinderen vanaf 2 jaar. Deze onderzoeken zijn voor kinderen leuke spelletjes. Uw kind heeft op geen enkele manier door dat hij onderzocht wordt. Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in zijn eigen tempo. Daar wordt rekening mee gehouden bij de onderzoeken. De logopedist vindt het belangrijk om naar uw kind zelf te kijken en niet alleen naar de onderzoeksresultaten.

Ouders
Als ouders bent u de belangrijkste persoon in het leven van uw kind. Een van de grootste geschenken die u uw kind geeft is hem / haar helpen te leren communiceren, zodat uw kind zich kan verbinden met de wereld. Het vermogen om te communiceren en taal te gebruiken, hetzij door middel van gebaren, teken of gesproken woorden, is de belangrijkste vaardigheid die uw kind van u zal leren. Heeft u vragen over de taalontwikkeling van uw kind en wilt u weten hoe een eventuele achterstand behandeld kan worden, neem dan contact met ons! Wij staan u graag te woord en ondersteunen u waar dat nodig is.